Vragen en antwoorden - Alles over melkkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vragen en antwoorden

Melkkefir
  • Op deze website wordt gesproken over melkkefir, op andere lees ik weer over een kefirplantje of yoghurtplantje. Is er verschil?Het is in principe precies hetzelfde, alleen is het woord "plantje" een beetje ongelukkig omdat kefir geen plant is. Vandaar dat wijzelf altijd spreken over "melkkefir". Melkkefir is een samenlevingsvorm van bacteriën en gisten. Meer info vind u op de startpagina.


  • Kan ik probleemloos van de ene melksoort naar de andere overschakelen?Overschakelen van bv. koemelk naar geitenmelk zal niet al te veel problemen geven. Echter van dierlijke melk naar plantaardige melk, zoals sojamelk, havermelk, kokosmelk, rijstemelk heeft meer voeten in de aarde. U verandert daarmee ook het voedsel voor de kefir: van lactose naar een suikervariant. Want dat is wat er meestal als alternatieve voedingsbron in zit. Als u overschakelt, is het altijd verstandig om wat melkkefirkorrels achter de hand te houden o.b.v. dierlijke melk (waarmee u begonnen bent). Mocht het dan niet goed gaan, dan kunt u altijd terug naar uw "backup". Mocht er geen suiker in zitten, voeg dan zelf een beetje rietsuiker of biologische kristalsuiker toe. Van regelmatig overschakelen van de ene soort melk, maar soms ook tussen merken van dezelfde soort melk kan wel eens problemen geven. Voorzichtigheid is dus wel geboden. Meer informatie vind u op de pagina Bereiding.


  • Mijn melkkefir doet het niet (zo) goed. Kan ik dit verbeteren?Dat hangt er van af. Als u zich volledig houdt aan de voorschriften en u gebruikt géén biologische melk, probeer dat dan. Wij hebben de ervaring dat melkkefir erg "vrolijk" wordt en verbetert indien biologische melk gebruikt wordt. Verder kan het zijn dat de verhoudingen kefirkorrels op melk niet goed zijn. Standaard kunt u uitgaan van 1:10, maar kefir is een natuurproduct. Dat wil zeggen dat ook de noodzakelijke verhoudingen kunnen veranderen. Dat kan schommelen tussen 1:6 en 1:13, afhankelijk van factoren als temperatuur en activiteit van de kefir. Doet u dit allemaal al goed, dan wordt het misschien tijd om met nieuwe kefir te beginnen.


  • Hoe kan ik zien of de melkkefir niet goed meer is?Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval. Evenals een te zure, minder prettige smaak. Daarbij moet opgemerkt dat kefir ook zuur kan zijn doordat verkeerde verhoudingen gehanteerd worden. Gezonde kefir zal ook grote kefirbloempjes produceren. Niet alleen grote, maar ze moeten er wel met enige regelmaat tussenzitten. Als de groei afneemt, of wellicht helemaal stopt, is deze ook niet goed meer. Let op: andersom is het niet zo dat alle kefir die goed groeit ook gezond is, als een van de hiervoor genoemde symptomen ook aanwezig is.


  • De kefir is behoorlijk dun en er zitten veel kleine korreltjes in. Hoe komt dat?De kans is dan groot dat u te weinig kefirkorrels gebruikt, of juist teveel melk. Hierdoor krijg je het effect dat de kefir de melk onvoldoende kan conserveren, waardoor er een versterkte schifting gaat plaatsvinden. Normaal gesproken krijgt u melkkefirdrank en wei in de pot, daar zitten in dit geval dan ook nog eens allerlei kleine kaasachtige korreltjes in. Deze zijn helemaal fijn te wrijven, wat met echte kefirkorrels niet zou kunnen. De remedie is simpel: ofwel meer kefirkorrels gebruiken, of minder melk. Ga uit van een verhouding van ongeveer 1 op 8 (dus 1 deel kefir op 8 delen melk).


  • De kefir is behoorlijk dun, maar niet veel kleine korreltjes Hoe komt dat?De kans is groot dat u plantaardige melk gebruikt. De melkkefirkorrels moet zich dan voeden met de lactosevervanging die voorhanden is. Meestal rietsuiker. Daar reageert hij anders op, o.a. door een veel dunner resultaat te geven. Ook de smaak is beduidend anders. Voor het beste resultaat dient u dierlijke melk te gebruiken, hoewel plantaardig onder voorwaarden wel mogelijk is. Meer informatie vind u op de pagina Bereiding.


  • In de winterperiode lijkt het wel of de kefir het minder goed doet. Wat zit daar achter?Waar we niet bij stil staan, is dat het, vooral als het buiten erg koud is, de ruimtetemperatuur waar de kefir is geplaatst, veel sneller dan standaard afkoelt. Het opwarmen van diezelfde ruimte 's morgensvroeg verloopt ook trager en ook overdag wil het nog wel eens koeler zijn. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de verwerkingskracht van de kefirkorrels er weliswaar is, maar wel minder krachtig. U kunt dit opvangen door de verhoudingen te veranderen. Dat betekent: ofwel minder melk gebruiken, danwel meer korrels gebruiken.


  • Als de kefir wat langer staat wordt er steeds meer wei onderin de pot zichtbaar. Is dit normaal?Ja, dit is normaal. De fermentatie van de kefir brengt met zich mee dat de wei zich naarmate de tijd verstrijkt, steeds meer af gaat scheiden van de wat meer vaste bestandsdelen uit de melk. Hoe langer dat duurt, hoe lastiger het wordt om de kefir goed door te roeren na de verwerking. Het beste is om één dag voor de verwerking aan te houden en met de verhoudingen melk en kefirkorrels te spelen (mede afhankelijk van zaken als temperatuur) om zodoende een kefirdrank te verkrijgen die niet te zuur, maar ook niet te flauw is en lekker lobbig en niet te dun.


  • De kefirkorrels komen voor een groot deel bovenin de kefirdrank te drijven tijdens de verwerking. Is dit normaal?Ja, dit is normaal. Kefirkorrels die structureel naar de bodem zinken en daar blijven zijn eigenlijk niet meer te vertrouwen. Weggooien dus.


  • Wat is het voordeel van zakjes met kefirpoeder, ook wel melkkefir ferment genoemd (gevriesdroogde melkkefir)?Het gebruiksgemak en minder tijdsintensief om te verwerken. Deze melkkefir is zeker ook gezond, maar moet wel regelmatig vervangen worden door een nieuw zakje aan te breken.Wel moet men rekening houden met het feit dat de smaak van deze kefir toch behoorlijk anders is. Deze smaakt meer richting melk en karnemelk. Weet u van uzelf dat u niet altijd secuur en tijdig de melkkefir verschoond, dan zou het zomaar kunnen dat op een slecht moment uw kefir bedorven is. Kefirpoeder is dan wellicht een beter alternatief. Gaat het een keer fout, geen nood want u breekt simpelweg een nieuw zakje aan.


  • Wat is het voordeel van levende melkkefirkorrels?Een kopie is nooit beter dan zijn origineel. Er gaat dus niets boven het natuurlijke origineel, waar de kefirpoeder slechts een afgeleide van is, die ook na een aanvankelijke goede start langzaamaan achteruit gaat in kwaliteit. Levende melkkefirkorrels blijven dan ook altijd hun werk goed doen, bij een constante kwaliteit, mits goed verzorgd uiteraard. Het gaat dus om een bescheiden eenmalige investering, daar waar je bij de kefirpoeder steeds opnieuw deze moet aanschaffen. De natuurlijke levende variant vermeerdert zich ook voortdurend, zodat u anderen er ook blij mee kunt maken.


  • Maakt het verschil of ik de weckpot hermetisch afsluit of niet?Voor het resultaat maakt het niet uit. De kefir zal evengoed zijn werk doen. Wat wel een verschil geeft is dat het koolzuurgas bij een afgesloten weckpot niet weg kan, waardoor er meer een tintel in zit.


  • Ik ga op vakantie of een aantal dagen weg. Wat moet ik met mijn kefir doen?U vind meer informatie hierover op deze pagina: Melkkefir en vakantie.


Hebt u een vraag die hier niet bij staat? Meldt het ons!


Binnenkort meer vragen en antwoorden

Vraag en antwoord
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Bekijk statistieken